Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
Nader
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:18

Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: Nader » 04 sty 2020, 12:21

Cześć,

Testowałem u siebie router Totolink A3002RU v2 do niego był wpięty kabel utp którym dostaje od swojego ISP internet i IPTV. Skonfigurowałem sobie vlany i port LAN4 podpiąłem do niego Arrisa - działa, ale w momencie pobierania danych czy wykonania speedtestu, zaczyna mi się przycinać telewizja, internet w pakiecie 300Mbit/s. Stąd pytanie, czy ktoś miał podobną sytuację? Bo zastanawiam się co może być problemem, sam router czy coś innego?

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 309
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: aBaZ » 07 sty 2020, 11:10

Nader pisze:
04 sty 2020, 12:21
Cześć,

Testowałem u siebie router Totolink A3002RU v2 do niego był wpięty kabel utp którym dostaje od swojego ISP internet i IPTV. Skonfigurowałem sobie vlany i port LAN4 podpiąłem do niego Arrisa - działa, ale w momencie pobierania danych czy wykonania speedtestu, zaczyna mi się przycinać telewizja, internet w pakiecie 300Mbit/s. Stąd pytanie, czy ktoś miał podobną sytuację? Bo zastanawiam się co może być problemem, sam router czy coś innego?
Jaki masz firmware ?
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

Nader
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:18

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: Nader » 07 sty 2020, 13:14

Wersja 2.0.0 dokładnie a3002ru-v2.0.0-B20190814.1034.web w czasie testowania priorytety vlan w przypadku internetu i tv miałem ustawione na 0. To może kwestia tego?

Nader
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:18

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: Nader » 07 sty 2020, 18:20

Pozwolę odpowiedzieć sobie w oddzielnym poście, w momencie ustawienie priorytetu "3" dla IPTV problem zniknął, 300Mbit/s przerzuca bez problemu bez przycięć na TV, podobnie jest przy internecie 600Mbit/s, ale jeżeli będziemy mieć taryfę powyżej 650 Mbit/s to już pojawiają się przycinki TV. Ogólnie polecam, sprzęt jak za tą kasę - super :)

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 309
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: aBaZ » 08 sty 2020, 12:23

Nader pisze:
07 sty 2020, 18:20
Pozwolę odpowiedzieć sobie w oddzielnym poście, w momencie ustawienie priorytetu "3" dla IPTV problem zniknął, 300Mbit/s przerzuca bez problemu bez przycięć na TV, podobnie jest przy internecie 600Mbit/s, ale jeżeli będziemy mieć taryfę powyżej 650 Mbit/s to już pojawiają się przycinki TV. Ogólnie polecam, sprzęt jak za tą kasę - super :)
8-)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

ruszok
Żółtodziób
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2019, 17:55

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: ruszok » 10 sty 2020, 8:04

A jak te priorytety rozumieć?
Mi kazali ustawić na internet 0, a na IPTV 5 (a chyba jest do 7). Większa liczba - większy priorytet.

Nader
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:18

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: Nader » 10 sty 2020, 9:48

W dokumentacji na stronie totolinka było aby ustawić 3, z innymi nie próbowałem, ale też dostałem początkowo informacje aby ustawić 4 lub 5

gdembek
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 17 lip 2019, 8:31

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: gdembek » 13 sty 2020, 9:19

Priorytet powinien być taki ustawiony jaki jest ustawiony na routerze PIM w sieci dla danej podsieci IPTV... O to najlepiej pytać operatora.

Nader
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:18

Re: Totolink A3002RU v2 przycinanie iptv

Post autor: Nader » 07 lut 2020, 9:24

Od kilku dni obserwuje dziwne zachowanie routera, mam podłączone po lanie 3 urządzenia, i w losowym czasie, losowy port LAN przestaje działać, urządzenie podpięte pod port wyświetla komunikat kabel sieciowy odłączony(wpięcie innego urządzenia w ten port daje ten sam skutek), ale pomimo tego dioda na routerze się świeci. Po jakimś czasie samo z siebie zaczyna działać. Restarty urządzenia nie pomagają, wymiana kabli także. Do tego jeżeli wyłączę dekoder Arrisa np. wieczorem, to już rano dekoder nie łączy się z operatorem, i muszę go kilka razy uruchamiać ponownie wraz z routerem. W przypadku pominięcia routera i wpięcia się dekoderem w Dasana, problem nie występuje.

Soft: TOTOLINK-A3002RU-V2.0.0-B20190814.1034.

ODPOWIEDZ