TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
insideme
Żółtodziób
Posty: 18
Rejestracja: 25 lut 2019, 17:51

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: insideme » 25 lut 2019, 17:56

Witam,
Odkopię temat:
Czy ten router ma VPN? Mam go od jakieś 3 miesięcy, wszystko lata jak trzeba - ale nigdzie nie widzę konfiguracji VPN jak i DMZ (chociaż nie uzywam, ale lubię mieć). Dodakowo: czy z FTP mogę się łączyć poprzez WAN czy tylko z LAN'u - bo mi nie pozwala na połączenia z WAN.

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 309
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: aBaZ » 26 lut 2019, 10:50

Witamy witamy :)

Jeśli chodzi o VPN to sprawa wygląda tak (PPTP i L2TP):
totolink 3002ru PPTP.PNG
totolink 3002ru PPTP.PNG (80.78 KiB) Przejrzano 3714 razy

totolink 3002ru L2TP.PNG
totolink 3002ru L2TP.PNG (81.15 KiB) Przejrzano 3714 razy

DMZ możesz skonfigurować w dziale Firewall:

totolink 3002ru DMZ.PNG
totolink 3002ru DMZ.PNG (75.12 KiB) Przejrzano 3714 razy

a dostęp do FTP jest możliwy zarówno od strony LAN i WAN:
totolink 3002ru FTP WAN.PNG
totolink 3002ru FTP WAN.PNG (25.46 KiB) Przejrzano 3714 razy

Także full wypas :mrgreen:
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

insideme
Żółtodziób
Posty: 18
Rejestracja: 25 lut 2019, 17:51

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: insideme » 26 lut 2019, 11:05

Dziękuję :)

1. Z DMZ sobie poradziłem - reset i ponowna konfiguracja. Ciekawostka, przed resetem nie było zakładki Firewall :)
2. Ja mam ustawiony typ WAN na DHCP, rozumiem, że to tam musze zmienić.
3. FTP z WAN nie lata, z filezilli mam tylko komunikat: fzSftp started, w innych ustawieniach kompletnie 0 odpowiedzi, pewnie coś na firewallu, ale wg mnie po podaniu haseł w zakładce USBShare, takie reguły chyba same się powinny utworzyć.
4. Ja mam ostatnią wersje firmware ze strony totolinka czyli 1.1.0 - pewnie też ma znaczenie
5. Pytanie pozakonkursowe: czy szanowna Administracja tego forum (chodzi mi o osoby które mają wpływ na zawartość firmware), mogą sprawić aby ToTolink w następnej wersji firmware uwzględnił takie serwisy DDNS jak: no-ip.pl czy www.duckdns.org :) ?

anteny24
Administrator
Posty: 163
Rejestracja: 30 lis 2017, 15:27

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: anteny24 » 26 lut 2019, 14:10

Przede wszystkim to polecam aktualizację to wersji 3.2.4 jeśli chodzi o firmware, bo to jest firmware napisany na nasze zlecenie - zapobiega wyciekaniu danych w postaci jawnej z routera (programy typu router scan... ).

Jeśli chodzi o opcję DDNS to sprawdzałeś? Czy z góry zakładasz, że nie działa ? :mrgreen:

totolink 3002ru DDNS.PNG
totolink 3002ru DDNS.PNG (72.55 KiB) Przejrzano 3700 razy

insideme
Żółtodziób
Posty: 18
Rejestracja: 25 lut 2019, 17:51

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: insideme » 27 lut 2019, 0:29

Ja wcale nie powiedziałem, że nie działa :D
W opcjach DDNS są tylko serwery/usługi: DynDNS (płatna), TZO (jakaś chińska, która z racji języka nie wiem czy działa i czy płatna), noip.com - niby free (ale max 3 domeny na koncie i wymagane logowanie do panelu co 30dni najpóźniej), te, które ja podałem są totalnie free i nie wymagaja dodatkowych czynności poza rejestracją :)

Mam już firmware 3.2.4. Przez PPTP nie moge się połaczyć (pewnie dlatego, że nie wiem o co chodzi z opcją: Server IP/Domain Name Address w konfiguracji WAN - czy mam podać IP komputera, który ma się łączyć? A jak mam zmienne?), FTP nie działa z WAN, działa po zewnętrznym adresie, ale na kompie, który jest podpięty pod tenże router, czyli notabene wpisanie 192.168.1.1 jak i adresu publicznego jest równoważne. Póki co testy robię z telefonu, ale jutro posprawdzam sobie z innego kompa w innej sieci.
Chociaż opcja PPTP/dual WAN access PPTP (jak i L2TP) wg mnie to połączenie routera do istniejącego już serwera VPN, a ja chciałem połaczyć się z domem za pomocą VPN ustawionym na routerze.
I do czego służy opcja: Notice Setting?

witek_77
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 11 gru 2018, 19:24

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: witek_77 » 28 lut 2019, 9:29

serwer VPN na zwykłym routerze ? Sprzęt za słaby. Lepiej kup sobie jakiegoś mikrotika, który i tak dupy nie urywa pod tym kątem, ale już jest do przetrawienia transfer bo w okolicach 15mb w obie strony robi taki CRS125 24G. Poczciwy Rb133 mam jako klienta zrobionego na wyjazdy za granice i robi transfery po 500kb :) Ale do VoIPa wystarcza

insideme
Żółtodziób
Posty: 18
Rejestracja: 25 lut 2019, 17:51

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: insideme » 28 lut 2019, 12:31

No ok, VPN nie jest wymagany, chciałem sobie zrobic udogodnienie. Ale ftp nie działa, siedzę teraz w pracy, na innym kompie, w innej sieci, mam inne ip zewnetrzne i nie działa. Mogę zdalnie zalogowac na router po http, ale ftp nie działa.

witek_77
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 11 gru 2018, 19:24

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: witek_77 » 28 lut 2019, 12:50

Kup sobie jakiegoś hexa mikrotika z USB bez wifi jako serwer. Zrobisz sobie na nim VPN, FTP i wiele innych rzeczy. Za nim totolinka jako router na dom. Ja mam takiego rb433ah na ogród i w nim pendrive włożony. To mam tylko na cele FTP w domu bo USB w totolinku to padlina. Mogło by nie istnieć. A na zewnątrz mam wypuszczony serwer samby z dekodera z linuksem (formuler F1 ma wejście esata). Totolink moim zdaniem jest świetny ale jako router. Stabilny, szybki i mocny sygnał. Do reszty są inne urządzenia

insideme
Żółtodziób
Posty: 18
Rejestracja: 25 lut 2019, 17:51

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: insideme » 01 mar 2019, 22:21

A to ciekawe :)
Mi w totolinku usb działa całkiem sprawnie, do usb mam podpięty dysk 500GB laptopowy, napchany filmami :)
Transfer przy wysyłaniu sięga 6-8 MB/s co uważam za w pełni akceptowalne. Wcześniej miałem Asusa AC53U. Zasięg Wifi podobny jak nie mocniejszy, ale porty tylko 100Mbps - a mi zależało na 1Gb, usb miał transfer na tym samym dysku 1,5Mb, po konsultacjach z serwisem Asusa dowiedziałem się, że porty USB w tańszych routerach nie maja nawet pełnej specyfikacji USB 1.1, więc się z nim pożegnałem.

Co do ftp i totolinka, to uważam, że powinno to działać, a problem leży w firmware (co na to administracja?).
Kolejna ciekawostka: dysk zamapowany pokazuje, że jest 100% pełny i nie można nic skopiować na niego (a wiem, że 200GB jest wolne), za to kopiując bezpośrednio do urządzenia problemu nie ma (dysk już nie jest pełny) - więc na 100% problem leży w firmware. Akurat to w niczym, nie przeszkadza.
Nie chce kolejnego routera w domu, mam już 2 podpięte: 1 od vectry w trybie bridge i totolink, nad którym mam "pełną" :mrgreen: kontrolę.

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 309
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: aBaZ » 02 mar 2019, 19:37

insideme pisze:
01 mar 2019, 22:21

Co do ftp i totolinka, to uważam, że powinno to działać, a problem leży w firmware (co na to administracja?).
Dostęp przez ftp do totolinka 3002ru od strony WAN działa bez problemów.
Używam tej opcji na co dzień.
Moze blokuje Cie Twoj ISP, bo jesteś za NATem i potrzebujesz mieć otwarty port ? ;)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

ODPOWIEDZ